Rupanya ada banyak cara untuk memasak bubur nasi..baru tahu rupanya...(setelah menggoggle di internet) boleh mencepatkan proses buat bubur untuk Syafiq. Sebelum ni buat utk 3 hari makan..then freeze...bila nak makan..defreeze..teksurnya cam x best...dah lain...so sekarang ari2 early morning bgn masakkan bubur untuk Syafiq. Klau kita mkn makanan yg berhari2 dlm peti ais pun mesti tak best kan... begitu jugak dengan Syafiq..
Oh cara masak bubur nasi:
1) Masak macam biasa
- ambil beras, basuh, lebihkan air & tunggu hingga ia kembang.
2) Goreng beras
- ambil beras, basuh, goreng tanpa minyak, blend (bila sejuk) sehingga hancur.
- ambil serbuk beras yg telah digoreng, bancuh dgn air & jerang atas api sehingga mendidih.
3) Guna nasi
- ambil nasi yg kita makan, tambahkan air panas & jerang sehingga nasi kembang
(kekadang x sempat nak jerang sampai kembang, masukkan air then blend..hehhehe..jadik jugak...lembut gak bubur nasi tu)
4) Guna slow cooker
- ambil beras, masukkan air dlm slow cooker & biarkan sehingga nasi kembang menjadi bubur
(saya xde slow cooker, saya guna rice cooker jer...masukkan beras, lebihkan air & biarkan sehingga kembang)
sedapp,
BalasPadam